کتاب رهبانیت و تجرد کشیشان – یک اصل مذهبی یا یک بدعت و انحراف بشری
کتاب رهبانیت و تجرد کشیشان – یک اصل مذهبی یا یک بدعت و انحراف بشری
مساله ازدواج کشیشها (و حتی اسقفها) ، در گذشته دور، امری مرسوم بوده است و کشیشان کلیسای اولیه غالبا ازدواج میکردند. از جمله شخصیتهای برجسته مسیحی که دارای همسر بودهاند میتوان به قدیس گریگوری (St. Gregory)، گریگوریوس کبیر (Gregorios the Elder)، گریگوری نوسایی (Gregory of Nyssa) و سینسیوس قیروانی (Synesios of Cyrene) اشاره کرد.
به تائید واتیکان، (لینک صفحه، در قسمت منابع همین مقاله، آمده است) تا بیش از ده قرن، پس از عروج عیسی مسیح، هیچ سند تاریخی، (تاکید میکنم:تاریخی، و نه مذهبی) دال بر هرگونه روایت، سفارش، آیه، دستور، و حتی اشاره ای به ممنوعیت ازدواج در مقام رهبانیت و تضاداین دو یافت نشده است.
اما از زمان شورای لتران در سال ۱۱۲۳، کشیشان کلیسای کاتولیک، پس از اعلامیه سومی که در آن سال منتشر گردید، از ازدواج منع شدند. با این حال در کلیسای ارتدوکس منعی از ازدواج کشیشان وجود ندارد. البته ازدواج اگر پیش از انتصاب به مقام کشیشی یا شماسی صورت پذیرد اشکالی ندارد اما پس از انتصاب به این مقامات، دیگر ازدواج مجاز نیست.
مسالهی منع ازدواج کشیشان از سوی کلیسای لوتری مردود شناخته شده است. لوتر با ذکر این نکته که قانون مذکور، فاقد ماخذ کتاب مقدسی است این قانون را رد کرد و خود وی نیز در سال ۱۵۲۵ با راهبهای به نام “کاترینا فون بورا” ازدواج کرد. البته کلیساهای مختلف پروتستان در این زمینه با یکدیگر اختلاف نظر دارند اما در بسیاری از این کلیساها، منعی برای ازدواج مقامات روحانی وجود ندارد.
كلیسای اولیه درون دنیای یونانی-رومی رشد پیدا كرد. جریان فكری كلیسای اولیه در مورد آمیزش جنسی از این جهت تحت تأثیر ارزشها و ساختارهای دنیای یونانی-رومی قرار گرفت كه میبایست به دیدگاههای رایج آن زمان پاسخ دهد؛ این پاسخ میتوانست از طریق پذیرش، یا رد كردن ارزشها و نحوه نگاههای موجود در آن جامعه باشد.
در دنیای یونانی-رومی ساختار طبقاتی اجتماعی شدیدی حاكم بود، و مردها تقریباً قدرت مطلقی بر زنان، فرزندها و بردهها داشتند؛ دیدگاههای فلسفی و مذهبی آن زمان ذات انسان را به بدن مادی (كه شیطانی و معوج فرض میشد) و روح جاویدان غیرمادی (كه پاك و ایده آل فرض میشد) تقسیم میكرد.
رواقیون بر امتناع از لذات جسمی و امتناع از آمیزش جنسی تأكید داشتند. پدران كلیسای اولیه مانند ژروم، اریگن، ترتولیان و آگوستین ضمن تأیید خوبی ازدواج و تولیدمثل، بشدت از قدرت، شدت و لذت امیال و آمیزش جنسی ابراز نگرانی میكردند.
آنها معتقد بودند كه در هر فعالیت جنسی شهوت و در نتیجه گناه دخیل بوده، و به همین دلیل توصیه میكردند كه از فعالیت جنسی تا جای ممكن (حتی برای افراد متأهل) اجتناب شود. باكرگی، اجتناب از ازدواج و پاكدامنی پس از ازدواج تشویق میشد.
رهبران اصلاحات پروتستانی دیدگاه سنتی مسیحیت در مورد «امتناع اجباری كشیشها از ازدواج» را رد كرده، و ازدواج و آمیزش جسنی را هدیه خدا كه باید از آن لذت برد تعریف كردند. رهبران اصلاحات همچنین دیدگاه سنتی كه لذت آمیزش جنسی را ذاتاً چیز بدی میدید را رد كرده اگر چه به خطراتی كه این نیرو میتواند داشته باشد اذعان داشتند.
امروزه اختلاف نظراتی در مورد نحوه تفسیر كتاب مقدس در مورد مسائل جنسی در دنیای مدرن وجود دارد.
برخی از مسیحیان معتقدند كه گفتهها و دستورالعملهای كتاب مقدس مطلق و جهانی بوده؛
برخی معتقدند كه گفتهها و دستورالعملهای كتاب مقدس هیچ ربطی به مسائل و فهم مدرن مسائل جنسی ندارد؛ و گروهی دیدگاهی مابین این دو دارند و معتقدند كه كتاب مقدس به مسائل سكس در قالب یك فرهنگ خاص پاسخ داده، و پس از فهم مناسب آن فرهنگ و یافتن اصول كلیتری كه دستورالعملها در جهت برقراری آن حركت میكردند، میتوان بشكل انعطاف پذیری آن اصول كلی را به فرهنگ حال حاضر اعمال كرد.
عده ای از جامعه شناسان معتقدند که کلیسا، با دیدگاه رهبانی، اما با خطای فاحشش، با در نظر نگرفتن یکی از اولین و مهمترین نیازهای جامعه بشری، که به تائید علم روانشناسی، همین یک نیاز اساسی، خود، پیش نیاز نیازهای دیگری است که درصورت اختلال در هر یک از آنها، بخش مهمی از رفتارهای انسانی دچار انحراف ها و چالشهای متعددی خواهد شد.
اما کتاب مقدس، ازدواج و روابط زناشوئی نه تنها یک نیاز جنسی و جسمی و روحی، بلکه بعنوان یک عبادت مقدسه مطرح شده و تاکیداتی بر ادامه حیات اجتماعی دینی، مبتنی بر روابط زناشوئی کنترل شده دارد.
واتیکان نیز، در آپدیت های خود، هرگز این مهم را از قلم نیانداخته و همواره بر تقدیس ازدواج مسیحیا ن و روابط عاطفی و خانوادگی و زناشوئی تاکید موکد داشته وآنرا تقدیس نموده است.
اما همانگونه که در ابتدا گفته شد، پس از اعلامیه 1123 ، یک استثناء به این مهم افزوده شد.
مهندس رضا خزایی
تعداد صفحات: 195
حجم فایل: 2 مگابایت
لینک دانلود کتاب